Projecten in Lisse

Zonnedak op parkeerplaats Ter Specke financieel niet haalbaar

Het project Solar Parking Ter Specke is financieel niet haalbaar. Na ruim een jaar van voorbereiding komen gemeente Lisse en de Energie Coöperatie Lisse U.A gezamenlijk tot de conclusie dat het financieel te risicovol is.

Zonnedak op Parkeerplaats 
Na de bouw van de sporthal op Ter Specke en het nieuwe clubgebouw van FC Lisse, wordt ook de aangrenzende parkeerplaats gerenoveerd De Energie Coöperatie Lisse onderzocht samen met gemeente Lisse of het haalbaar zou zijn, om tijdens de renovatiewerkzaamheden  een zonnedak te plaatsen boven een deel van de parkeerplaats. Een zonnedak boven een parkeerplaats blijkt echter veel duurder te zijn dan zonnepanelen op een bestaand dak. Er zijn veel kosten verbonden aan het realiseren van een dragende onderconstructie. Deze zou de gemeente voor haar rekening moeten nemen.

Onzekere energieprijzen 
Als de elektriciteitsprijzen continu zo hoog zouden blijven als het  laatste kwartaal van 2022, dan was het financieel haalbaar geweest om een dure onderconstructie voor het zonnedak te financieren. Maar de elektriciteitsprijs is enorm variabel, waardoor dit grote risico’s met zich meebrengt. Er is wel  een subsidieregeling, die bijspringt als de marktprijs van elektriciteit onder de kostprijs zakt. Dat geeft voldoende garantie voor de haalbaarheid van het zonnedak maar de onderconstructie zou dan wel gefinancierd moeten worden door de gemeente. 

Bezuinigen 
Wethouder Riet Austie: “Omdat wij de komende periode in de uitgaven moeten gaan bezuinigen, kunnen we hier niet mee doorgaan. Laurens Bijl van Energie Coöperatie Lisse begrijpt de keuze maar betreurt het wel: ‘Het project zou een flinke stap zou zijn om lokaal grootschalig energie op te wekken. We gaan nu werken aan een mogelijk zonnepark op de voormalige vuilnisbelt aan de Loosterweg-Zuid, waarvoor eerst de haalbaarheid moet worden bestudeerd.”

Dit bericht is gelijkluidend verstuurd als persbericht van de gemeente Lisse en als nieuwsbrief van de Energie Coöperatie Lisse.