Energiecoöperatie onderzoekt zonnepark Lisse

 

In Hillegom, Sassenheim, Noordwijk en Katwijk zijn al enige tijd energiecoöperaties actief. Sinds 16 mei 2022 heeft Lisse er ook één. En de inkt van de oprichtingsacte was nog niet droog of er lag al een vraag van de gemeente Lisse. Kan de nieuwe energiecoöperatie een haalbaarheidsonderzoek doen naar een zonnepark op het nieuwe parkeerterrein van het sportcomplex Ter Specke?

,,Dat kon”, zegt voorzitter Laurens Bijl van Energie Coöperatie Lisse U.A. ,,Maar de eerste resultaten zien er nog een beetje somber uit. Zonnepanelen op een dak leggen of in een weiland, dat is wat anders dan een zonnedak bouwen op een parkeerplaats. Daar moet je eerst een behoorlijke constructie maken, waar je de zonnepanelen op kunt leggen. Ga er maar van uit dat de investering in zonne-energie op een parkeerterrein ongeveer twee keer zo hoog is.”

Laurens Bijl (76) ziet zijn leeftijd niet als een bezwaar om zijn schouders onder de energietransitie te zetten: ,,Ik heb na mijn pensionering de doelstelling gehad om maatschappelijk actief te blijven zolang ik kan. Iedereen moet een bijdrage leveren door energie te besparen waar je kunt en zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. Dat is de verantwoordelijkheid van iedere burger.”

 

Tweede ronde

Bijl en zijn medebestuursleden van de nieuwe energiecoöperatie laten zich niet uit het veld slaan door de eerste cijfers van het Ter Speckeproject: ,,We doen nog een tweede ronde. Als een zonnepark daar niet haalbaar is, dan gaan we proberen een ander project op te starten. We kijken ook een beetje naar de buren. De energiecoöperatie van Teylingen heeft intussen één dak gerealiseerd. Hillegom is bezig met het eerste project. Wij willen ook aan de slag.”

De Lissese coöperatie zoekt nog bestuursleden. ,,We kunnen onze doelen alleen realiseren als er ook mensen zijn die zich willen inzetten. Onze ledenwerfcampagne gaat in november van start. We hebben nog niet ingeschreven op concrete projecten, dus de leden kunnen van begin af aan meedenken over de projecten.”

 

Zonneweide

Wat er in Lisse moet gebeuren is volgens Bijl duidelijk: ,,Zoveel mogelijk zonnepanelen op zoveel mogelijk daken. Misschien is hier of daar nog een stukje grond beschikbaar voor een zonneweide. Dat moeten we in ieder geval doen. Daarnaast zullen er een paar windmolens moeten komen. Om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen, is een combinatie van zonne- en windenergie wenselijk. Windenergie is voor de energiecoöperatie op dit moment nog een brug te ver, maar het staat wel als een stip op de horizon. We zullen eerst een eenvoudig project voor elkaar moeten zien te krijgen.”

De Lissese energiecoöperatie is geen verlengstuk van de gemeente, maar een onafhankelijk opererende vereniging. ,,Zo organiseer je projecten die anders misschien niet van de grond zouden komen. Het is een middel om de energietransitie vooruit te helpen en om er meer mensen bij te betrekken.” De coöperatie heeft niet voor niets de brede doelstelling om de besparing van energiegebruik te stimuleren. ,,Als we genoeg vrijwilligers hebben willen we ook de wijk in om de mensen te helpen met hun energiebesparing. En dan niet om te doen wat de energiecoaches al doen, maar er zijn inwoners die meer hulp nodig hebben. Daar zou de coöperatie ook behulpzaam ook bij kunnen zijn. We zijn zelf geen uitvoerder, maar we kunnen wel aannemers aansturen en collectieve contracten afsluiten.”

ec-lisse.nl